Élelmiszer-eladó
A képzés tervezett indulása: 2024. június 3.!
Legyél Te a vevők kedvence-jelentkezz Élelmiszer-eladó tanfolyamra és szerezd be nálunk a szakképesítést!
A tanfolyam elvégzésével könnyebben elhelyezkedhetsz, ha élelmiszerboltban, hipermarketben vagy ABC-ben szeretnél eladóként dolgozni. Felkészült oktatóink gyakorlatorientált képzésünkön készítenek fel a szakma kihívásaira.
Szakképesítés száma: 04163011
Képzési idő: 80 óra (kb. 2 hónap)
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség (8 általános)
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Jelentkezési lap
Kiegészítő információk:
A fokozatosan előre törő online és a diszkont jellegű értékesítési csatornákkal a hagyományos kereskedelmi szereplők csak a jól képzett munkaerővel, specializált választékkal vehetik fel a versenyt. Kiemelkedő szerephez jut az élelmiszerek megjelenítése, a vevő és az eladó közötti interakció, a kommunikáció, az áruismeret.
Az élelmiszer-eladó szakképesítést megszerzőknek ismerniük kell a hagyományos és a modern készletgazdálkodás, áruforgalom alapjait a leghatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében. A képzés különösen fontos az alacsony lélekszámú településeken működő vagy a 200 m2-nél kisebb alapterületű élelmiszerkereskedések tulajdonosai, alkalmazottai, valamint minden élelmiszer jellegű üzlet nyitását tervező vállalkozó számára.
Az optimalizált képzési idő lehetőséget ad a termelői boltot nyitó gazdáknak is, akik nem fő tevékenységként végzik a kereskedelmet.
Az élelmiszer-eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat, megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket. Ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait, munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat. Tudatos szakemberként, digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését. Szakszerűen kezeli a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket, betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Biztosítja az élelmiszer értékesítéshez kapcsolódó jogszerű panaszkezelést. Ismeri a speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket és képes ezek szakszerű bemutatására és a vásárlóknak történő ajánlására, felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéről.
A képesítő vizsgára bocsátás feltétele:
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Áruforgalom lebonyolítása
Számítógép alkalmazását igénylő vizsgatevékenység!
Az írásbeli vizsgafeladat 20 feladatból áll és tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi ismeretek, szakmai számítások és jogszerű működés. A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Kereskedelmi helyzetgyakorlat
A vizsgatevékenység tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi gyakorlati tevékenység és áruismereti tevékenység.
A vizsgázó a tételben lévő feladatleírás alapján elvégzi az áruforgalmi, áruismereti tevékenységet és szakmai beszélgetést folytat a vizsgabizottsággal az alábbi témakörökből kihúzott tételéről:
1) Áruátvétel
2) Raktározás / Előkészítés
3) Termékkihelyezés /Pultrendezés
4) Termékkihelyezés Polctérkép használatával
5) Értékesítési szituáció
6) Vevői panasz kezelése
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.